Tips för att välja rätt lån

Att hitta ett privatlån utan säkerhet är inte särskilt svårt. Däremot är det lite av en konst att hitta det rätta lånet när det finns ett sådant enormt utbud att välja mellan. Även om man tydligt kan se olikheter och likheter mellan olika lån, är det inte självklart vilka saker man bör tänka på i första hand. Vilket lån som är det rätta för just dig, vet ingen annan än just du och det är inte så svårt att själv göra de rätta valen så länge du vet vad du ska tänka på.


Här är våra experters grundläggande råd till dig som inte känner dig helt säker på vilket lån du bör rikta in dig på. Läs om tre viktiga steg för att öka förutsättningarna att hitta rätt lån snabbt.

Hur ska jag göra för att välja rätt lån?
Många skulle säkert säga att det första man bör titta på är räntan och annat som har med själva lånets egenskaper att göra. Vi har ingen annan uppfattning än att det också hör till de viktigaste sakerna men vi vänder det ändå till att de personliga förutsättningarna behöver komma först.

Börjar du i rätt ände, kommer du att spara tid, energi och pengar.
Att starta i fel ände, ökar istället risken för att du kommer att lägga ner tid och energi på att söka lån som du antingen inte kan få eller som du inte bör söka av olika andra anledningar.
Det finns tre viktiga steg att tänka på redan innan man skickar iväg sin ansökan. Följer du dem ökar chansen att välja rätt redan från början.

Tre viktiga steg innan du skickar iväg en låneansökan.


 1. Dina personliga förutsättningar (dina förutsättningar kommer att avgöra vilken typ av lån du ska leta efter).
 2. Lånets egenskaper (olika kategorier av lån, karaktäriseras ofta av en rad olika positiva eller i vissa fall även negativa egenskaper).
 3. Jämför lånet med andra likvärdiga lånealternativ (finns det billigare alternativa lånelösningar bland likvärdiga lån?)


När du har gått igenom dessa tre steg är det dags att göra din låneansökan. När du väl skickar iväg din ansökan ska du känna dig nöjd med att du vet varför just det här lånet passar dig bäst. Vad som eventuellt blir nästa steg i händelse av att du inte skulle bli beviljad det lån du söker, återkommer vi till senare när vi ger svar på vilka hinder för att få lån det kan finnas.


Nu ska vi förklara mer kring vart och ett av de tre stegen och hur du kan tänka kring dem.

7 viktiga punkter att tänka på när det gäller dina personliga förutsättningar

 • Hur stort privatlån vill du ansöka om? Det finns allt från små snabba lån med låga krav på dig som låntagare, till stora lån på flera hundra tusen kronor. Stora lån med längre löptid har ofta lägre ränta.
 • Hur mycket pengar har du råd att betala för lånet varje månad? Du behöver söka ett lån som motsvarar din månadsbudget för lån. Ju längre återbetalningstid, desto lägre belopp att betala varje månad. Men skilj på vad som är amortering och vad som är ränta.
 • Är det den totala räntan viktigare än längden på återbetalningstiden och månadsbeloppet du ska betala? Ju längre återbetalningstid lånet har, desto fler månader blir det att betala ränta för lånet. Om den totala räntekostnaden är viktigare än månadsbeloppet ska du välja så låg ränta som möjligt men med kort återbetalningstid.
 • Har du bra eller dålig kreditvädighet? Med bra kreditvärdighet ökar möjligheterna att få riktigt förmånliga låneerbjudanden med låg ränta, medan du tyvärr kan drabbas av motsatsen om du har dålig eller låg kreditvärdighet. Det finns långivare som accepterar låntagare med lite sämre kreditvärdighet men oftast har de lite högre ränta.
 • Är du beredd att tillåta en kreditupplysning genom UC? Om du ansöker om lån som använder UC sparas den uppgiften i 12 månader från det att den gjordes. Detta är en av de faktorer som kan påverka din kreditvärdighet de närmsta 12 månaderna framöver om du gör många låneansökningar med UC kontroll. Upp till 7-8 stycken på ett år brukar dock inte vara någon fara.
 • Är du hårt skuldsatt sedan tidigare? Om du har mycket skulder sedan tidigare, kan din kreditvärdighet försämras på grund av det. Detta bör du tänka på när du väljer lån.
 • Vill du/kan du ansöka om lånet tillsammans med en medsökande? Det är ofta lättare att bli godkänd för lån om man ansöker om det tillsammans med en medsökande men var noga med att sätta er in i vad det innebär att söka lån tillsammans.


När du har funderat över ovanstående punkter vet du ungefär vad det är för typ av lån du ska ansöka om. Nu är det dags att börja leta efter lämpliga lån som är realistiskt utifrån dina personliga förutsättningar.

5 viktiga saker du bör ta reda på gällande lånets egenskaper

 • Uppfyller du långivarens grundkrav för att ansöka om lån hos dem? Grundkraven handlar ofta om ålder och inkomstkrav.
 • Ska det vara ett privatlån utan säkerhet eller ska du köpa göra en investering som kan sättas som säkerhet? Har du säkerhet för lånet, kan du i vissa fall på mer förmånliga lånevillkor.
 • Tillåter lånet att du kan söka så litet/stort lånebelopp som du behöver? Stora lån är ofta bättre i fråga om ränta och övriga villkor. Däremot kan det finnas en lägsta och högsta gräns för respektive lån. Det är i princip alltid bättre med ett större lån än två mindre så försök att välja ett lån i rätt storlek redan från början.
 • Vad blir månadskostnaden för det önskade lånebeloppet? (I detta ingår ränta, amorteringar och eventuella avgifter. Lånets löptid spelar också ofta en avgörande roll.)
 • Kan du ha medsökande (ifall det finns med i dina personliga förutsättningar/önskemål)

Jämför lånet med andra alternativ

Att jämföra kostnader för nytt lån med de konstnader du har för gamla lån och krediter kan ofta ge en god bild av hur förmånligt det nya lånet du tittar på är. Förutsatt att ditt gamla lån inte är taget under speciella omständigheter med låga reproräntor eller säkerhet som lämnats för lånet, kan det ge dig en uppfattning om det nya lånet är billigt eller ej.


Beroende på vad syftet är med ditt lån kanske du vill/behöver jämföra lån med de lån och krediter du redan har. Detta gäller särskilt i de fall du vill ansöka om ett lån som du delvis skall betala tillbaka gamla lån och krediter med och delvis vill använda för att konsumera på något nytt. Det är inte ett måste att det nya lånet har lägre ränta än det gamla. Se istället till helheten och vilka behov du har just nu.

Oavsett vilket bör du bestämma dig för vad som är viktigast, löptiden, månadskostnaden eller räntekostnaden. Om det viktigaste är en låg månadskostnad är det förstås en längre återbetalningstid som är lämpligast att välja och de bästa erbjudandena är då lång återbetalningstid i kombination med låg ränta. Oavsett räntan är det förstås så att den totala kostnaden för ränta ökar ju fler år du skall betala ränta.
Om du prioriterar en låg räntekostnad, det vill säga ditt totala belopp att betala under lånetiden, är det bra med höga amorteringar och låg ränta.

Vill du samla dyra lån och krediter för att sänka din månadskostnad behöver du förstås överväga både månadskostnad och ränta. Räkna då ut dina månadskostnader för befintliga lån och krediter och jämför dem med de erbjudanden du får från olika långivare. Jämför sedan vilka alternativ som ger dig lägst månadskostnad.


Att vara väl förberedd skapar bättre beslutsunderlag

Att vara väl förberedd skapar bättre beslutsunderlag inför valet av rätt lån. Eftersom du alltid har rätt att ångra ditt lån, kanske det inte är någon katastrof om du skulle hitta ett bättre passande lånealternativ senare men det innebär en del onödigt krångel.


Varför är det bra att ta sig tiden till förberedelser?
Den mest grundläggande tanken med att vara väl förberedd innan man väljer lån är att ha en god bild av vad det är för sorts lån man verkligen behöver. Ibland kan man tvingas göra avkall på vissa av sina önskemål av olika skäl men det viktigaste är att man för medvetna val och fattar väl underbyggda beslut. Det är mycket enklare att jämföra olika alternativ om man vet vad det är man letar efter.

Bara att själv skapa sig en övergripande kontroll över situationen, gör att de allra flesta känner sig mer tillfreds när de väl tackar ja till de låneerbjudanden de får. Om du har gått igenom de olika stegen vet du förmodligen vad det är för sorts lån du söker efter och vilka typer av lån du har bäst chans att få.

Det är viktigt att känna till att du har rätt att ångra dig om du av någon anledning väljer och blir godkänd för ett lån och sedan ångrar dig. Du ska alltid kunna ångra ett lån enligt distansköplagen och det som händer om du mot all förmodan väljer fel lån, är att du får kontakta den långivare du tog lånet hos och tala om att du vill ångra dig. Du kommer då att få uppgifter om hur du ska återbetala den lånade summan och sedan kan du söka ett annat lån som passar dig bättre. Ibland kan det ju också vara så att den ekonomiska situationen löste sig på annat sätt och att man därför vill ångra sitt lån. Om man inte ångrar sig tidigt, finns det ytterligare möjligheter som innebär att du förtidsinlöser lånet istället för att ångra det. Det fungerar ungefär på samma sätt som när du ångrar ett lån och du behöver oftast kontakta långivaren för att få uppgifter om hur du ska göra för att förtidsinlösa lånet.

Väl förberedd att låna

Att vara väl förberedd ökar dina möjligheter till ett lyckat val!


Faktum är att du kan spara många tusenlappar per månad och ännu mer per år genom att välja rätt lån redan från början.


Även om det kan kännas lite jobbigt och motigt att sätta sig ner med alla sina papper och tidigare låneavtal, är det ofta värt besväret.

Copyright © All Rights Reserved kontanter.nu 2014