Ekonomiska problem

Den som har ekonomiska problem vet att det är otroligt stressande att ha dålig ekonomi. Att ha lånat pengar som sedan visar sig bli svårt att betala tillbaka är bara ett exempel på när vardagsekonomin inte går ihop. Men det är så många olika faktorer som kan bidra till att få dålig ekonomi med alla de problem som det innebär.

Innehåll

Tappat kontrollen över ekonomin

Att ha tappat greppet om sin privatekonomi kan påverka en persons livssituation väldigt negativt på många sätt. Alla som någon gång haft dålig ekonomi och brist på pengar, vet att det väcker otroligt mycket dåliga tankar och känslor. Det finns de som tappar orken och motivationen eftersom de inte ser några lösningar på problemen.


Det farligaste man kan göra i ett sånt läge är att ge upp och bara strunta i att ta tag i situationen. Det gör garanterat saken värre och ju längre du väntar desto svårare kan det vara att reparera sin privatekonomi igen.


Det vanligaste misstaget är att för sent upptäcka att privatekonomin är utom kontroll och skulder eller andra utgifter, överskrider normala nivåer i förhållande till de inkomster som hushållet har. Livet har rullat på och kanske har det blivit lite för lite pengar över varje månad men det har ändå gått vägen på något sätt. Det är inte ovanligt att det är en oförutsedd händelse som gör att människor i den här situationen får ett kallt och obehagligt uppvaknande och inser att deras ekonomi kanske är i botten.


Många har förmodligen hört talas om den fruktade skuldfällan men de flesta tänker att det inte är något som just de kommer att drabbas av. Men man kan faktiskt få dålig ekonomi även utan att vara särskilt hårt skuldsatt. Det kan bero på många olika saker, varav den vanligaste är att det är dålig balans mellan inkomster och utgifter. En situation som kan uppstå hastigt och oförutsett eller sakta komma smygande under en längre tid.

Ekonomiska problem

Forskning och andra raporter visar att dålig ekonomi och psykisk ohälsa har flera samband. I en artikel i Sveriges Radio 2019 där man refererar till en rapport från Folkhälsomyndigheten fastlås att dålig ekonomi ökar risken för att drabbas av psykisk ohälsa.


Även barn till föräldrar med dålig ekonomi löper större risk för att drabbas av psykisk ohälsa än barn till föräldrar med god ekonomi.


Det finns många andra rapporter som visar på samma resultat.

Arbetslöshet, sjukdom i familjen eller andra saker kan ligga bakom dålig ekonomi men det finns många som också fått dålig ekonomi på grund av att de under en tid levt över sina tillgångar. Den moderna tidens så kallade lyxkonsumtion och ett ständigt ökande antal helger och annat som ska firas, gör att många konsumerar mer än de har råd med.


Alla "reor" så som mellandagsrea, höstrea, vår-rea, sommar-rea, black week, singels day, black friday och alla andra "komersiella högtider" gör att många köper mer än de egentligen borde. I sämsta fall köps saker också på avbetalning eller för lånade pengar, vilket gör att all denna säsongsshopping kan riskera att köra en familjs ekonomi i botten.

Komma till rätta med dålig ekonomi

Som tur är kan de allra flesta komma till rätta med sin dåliga ekonomi även om det för vissa kan ta många år. Det handlar mycket om att identifiera problemen, rätta till dem och sedan klara av att förändra sina levnadsvanor på ett uthålligt sätt. Att förbättra ekonomin snabbt kan de flesta göra men inom vissa gränser förstås. Att helt reparera en kraschad ekonomi tar oftast lite längre tid.


Det många initialt ser framför sig är att de måste skaffa mer pengar snabbt men lösningen på problemen är för det mesta en kombination av att sänka sina utgifter och att ordna mer inkomster (om det är möjligt).

"Pengar är inte allt", är väl ett sånt där typiskt hurtigt uttryck som många har hört någon gång i livet.


Nåväl, faktum är att oavsett vilket så underlättar en bra privatekonomi livssituationen i ganska stor utsträckning. Den som inte har tillräckligt med pengar för att betala sina räkningar lär i alla fall inte hålla med om att pengar och privatekonomisk status inte spelar någon roll.


Att ha dålig ekonomi är ofta förenat med skam, särskilt om det i den närmsta omgivningen finns förväntningar på att du ska ha bra ekonomi, ordnade förhållanden och ha råd att delta i olika sociala aktiviteter som kostar pengar. Så klart behöver du inte tala öppet om dina ekonomiska förhållanden men att upphöra med att delta i aktiviteter det egentligen inte finns pengar till, är helt nödvändigt.

Få bättre ekonomi igen

5 steg för att få bättre ekonomi

Om du väl har bestämt dig för att få bättre ekonomi så snabbt som möjligt, kommer det att kräva lite ansträngning av dig men du kan redan nu glädja dig åt att det garanterat kommer att ge resultat.


Hur mycket mer pengar du kommer att få över varje månad, beror på hur hårt du själv pressar dina gränser när det gäller de olika stegen. Ett vanligt fel som många gör när de vill förbättra sin ekonomi är att fokusera helt på att öka sina inkomster, medan det i själva verket är lika viktigt att minska sina utgifter och kostnader. Givetvis är en kombination av att både öka sina inkomster och sänka sina utgifter att föredra men att öka sina inkomster kan i många fall vara mycket svårare att göra än att minska sina utgifter och kostnader.

Tillämpa de steg som känns aktuella för just dig och den situation du befinner dig i men tänk på att om du lever upp till alla stegen, kommer du få mer pengar på ditt konto snabbare än du tror.

7 tips för att bo billigare

Att minska sina boenderelaterade utgifter är ofta det svåraste eftersom det kan kräva stora omställningar. Allt är inte heller möjligt för alla.

 1. Om du har en privat hyresvärd, försök att ha ett samtal med din hyresvärd i syfte att förhandla ner hyran.
 2. Hyr ut ett rum i din bostad. Antingen på kort eller lång sikt. Att hyra ut hela sin bostad kräver dock i princip alltid tillstånd från hyresvärd eller bostadsrättsförening om du bor i lägenhet.
 3. Flytta ihop med en partner eller en vän för att dela boendekostnaderna med någon.
 4. Konsumera så lite el som möjligt! Säkerställ att du inte gör av med el på onödiga saker som står och drar el fast du inte tänker på det till vardags. Gör prisjämförelser och byt elbolag om du kan få billigare el hos någon annan.
 5. Minska vattenförbrukningen så mycket som möjligt. Duscha snabbt, koka vatten i vattenkokare om ditt varmvatten är dyrt. Slösa inte vatten genom att diska under rinnande kran.
 6. Håll dina kostnader för sophämtning på så låga nivåer som möjligt.
 7. Se över din hemförsäkring så att du alltid har billigast möjliga sådan. Gör jämförelser och byt försäkringsbolag för dina försäkrningar om det visar sig att du kan få bättre pris hos något annat.

10 tips för att leva billigare

Att minska sina fasta och rörliga kostnader ger både snabba resultat på kort sikt men bör också ingå i dina mer långsiktiga åtgärder för att få bra och stabil ekonomi. Nu behöver du se över vilka andra utgifter och kostnader du kan och måste påverka för att få ordning på din ekonomi. Vissa utgifter är lättare att påverka än andra. Att avstå från lyxkonsumtion, resor och evenemang ser vi som en självklarhet i det här läget och därför nämns inte sådan.


Glöm inte att ett steg närmare att bli rikare med en bättre ekonomi är det tråkiga jobbet att räkna ut vad du måste göra åt saken. Gör du inte detta kommer du kanske att misslyckas med att få ordning på din ekonomi.

 1. Dra ner på matkostnader drastiskt - det ger snabbt mer pengar i plånboken. Ofta finns det en hel del pengar att spara på att ändra sina matvanor. Laga din mat själv och avstå från dyra restaurangbesök. Storhandla, jaga extrapriser och undvik halvfabrikat. Rotfrukter utgör en bra bas i många olika enkla, goda och billiga rätter. Gör ”storkok” så att det räcker till några matlådor också.
 2. Snåla in på förbrukningsartiklar - det kan du spara många hundralappar per månad på. Hitta sätt att dra ner på förbrukningen av förbrukningsartiklar i hushållet. Det kan handla om att sluta använda hushållspapper och istället använda trasor som du kan tvätta och återanvända. Tvätta trasor och svampar några gånger innan de eventuellt åker i soporna. Att köra dem i tvättmaskinen eller i diskmaskinen på hög temperatur, gör dem som nya igen. Låt bli att överdosera diskmedel, tvättmedel, tvål, hårshampo, hårbalsam, tvål och toalettpapper. Du kan säkert komma på ännu fler saker som du kan spara in på när det gäller just förbrukningsartiklar.
 3. Ställ av bilen och cykla, gå eller åk kollektivt istället - kan spara 1000-lappar. Att ställa av bilen ger omedelbart resultat i form av mer pengar över till annat. Du spar inte bara in pengarna det kostar att köra bil i form av bränsle och andra förbrukningsvaror kopplat till bilkörningen. Du får också tillbaka pengar på fordonsskatten och bilförsäkringen, när du ställer av bilen. Att sälja bilen kan också vara ett alternativ för att spara pengar även i det långsiktiga perspektivet.
 4. Köp inte nya kläder om du inte absolut måste. Med ”absolut måste” menar vi att du inte har några kläder att ha på dig alls. Det är faktiskt inte nödvändigt att ha mer än några få ombyten om man ska vara riktigt hård på den här fronten. Om du ändå måste köpa kläder till dig själv eller någon annan i familjen, försök att köpa begagnat på nätet i första hand. Detsamma gäller för skor och när det kommer till väskor, kan du nog avstå helt från att köpa det när du tänker efter.
 5. Sälj saker du inte använder - de flesta får lätt ihop ett par 1000-lappar på det här. Allt du inte använder eller som du inte kommer att ha användning för på mycket lång tid framöver, kan många gånger utgöra en hel liten förmögenhet. Gå igenom alla garderober, skåp, förråd och lådor. Plocka ihop allt du inte behöver just nu och sälj det på nätet. Det kan handla om skor, kläder, väskor, vinylskivor, CD-skivor, DVD-filmer, TV-spel, samlarsaker, husgeråd, möbler, böcker, väskor och diverse småprylar. Du kommer förmodligen att bli förvånad över att det går att sälja i princip allt. På Facebook finns många olika grupper där du kan sälja saker utan någon annonskostnad. Ta gärna bilder på sakerna du ska sälja så går det både lättare och snabbare att få uppmärksamhet.
 6. Köp eller få saker gratis begagnat på nätet. Det finns massvis med grupper i sociala media där människor i närheten av din hemstad säljer billigt eller till och med skänker bort fina och användbara saker. Allt från kläder till möbler och leksaker.
 7. Ha inte ett dyrare telefonabonnemang än du behöver och säg upp eventell fast telefoni om du inte måste ha det. Tänk på att inte ha mer surf eller andra tilläggstjänster än du har råd med.
 8. Internet och bredband är något som hör till standarden i de flesta hem idag men har du det billigaste alternativet? Se över möjligheten att sänka kostnaderna för det.
 9. TV-kanaler och streamingtjänster är också något som många ser som en självklarhet men det kostar faktiskt en del pengar. Kan du minska dina kostnader genom att säga upp TV-kanaler eller streamingtjänster så gör det omedelbart!
 10. Tidningar, böcker och musiktjänster är en lyx som man kanske kan unna sig när det finns pengar över men om du lägger pengar på sådant kanske du ska ta en paus från det tills din ekonomi blir bättre. Låna gratis på biblioteket och använd gratistjänster även om det innebär irriterande reklam. Säg upp Spotify premium och annat som inte är nödvändigt att ha.

Omförhandla dina lån

Att byta bank för dina lån är inte kostigare än att byta elbolag eller försäkringsbolag. Att flytta lånen till en annan billigare bank behöver inte betyda att du helt byter "standardbank" för alla dina bankärenden.


Genom att flytta dina lån ökar du möjligheten till billigare ränta både hos en eventuell ny långivare men också utifrån att du får ett förhandlingsläge med den bank där du har dina lån idag. Ganska ofta kan du genom att söka lån hos någon annan, sedan förhandla ner räntan hos din befintliga långivare.


Att se över möjligheten till billigare lån är något alla bör göra någon gång per år, oavsett om man drabbats av dålig ekonomi eller inte. Den som har så dålig ekonomi att det påverkar kreditbedömningen kan söka lån som är lättare att få med dålig kreditvärdighet.

Räkna och omförhandla

Fira mål och delmål

Om du har urusel ekonomi kan det ta ett tag att få ordning på den. Det kan kännas väldigt uppgivet att tänka på att leva billigt under lång tid framöver. För att få en hållbar situation bör du inte bara göra en budget utan du bör också unna dig att fira mål och delmål. Ta därför med ett litet sparande för att fira i din budget.


Fokuserar du allt för länge på allt du måste undvika att lägga pengar på, kanske det blir allt för tråkigt och då ökar risken att misslyckas.


Vikten av att få fira framgångar är större om du behöver lång tid på dig för att förbättra din ekonomi och ingen kan påstå att livet blir särskilt lustfyllt om man har fokus på att undvika allt som kostar pengar under en lång tid framöver.

Att bara undvika är tråkigt

Relaterat innehåll för dig som behöver få bättre ekonomi

Copyright © All Rights Reserved kontanter.nu 2014