Lite pengar till jul och nyår

Tips för att fira jul och nyår med lite pengar

Att klara av jul och nyår med lite pengar på fickan kan kännas jobbigt men det finns en del saker som kan hjälpa för att kunna fira ändå trots lite pengar i kassan. Vi går igenom tips för maten, pyntet, julklapparna och hur du hanterar släkt, vänner och barnens förväntningar.


Första advent har passerat och nu närmar sig jul- och nyårshelgen med stormfart. Alla som inte har så gott om pengar, vet vilken ångest detta kan orsaka. Kanske vill du köpa julklappar, mat och annat som hör dessa helger till. Ofta finns det förväntningar även från andra än dig själv, vilket kan kännas väldigt jobbigt om det helt enkelt inte finns några pengar till det.


Den som kanske lever precis på marginalerna månad efter månad vet hur svårt det är att lägga undan pengar och spara till större helger och oförutsedda händelser. Barnfamiljer får erfara att matkontot behöver utökas under barnens skollov eftersom alla måltider helt plötsligt ska ätas hemma. Dessutom är det vanligt att vilja handla lite extra god mat just till jul- och nyår också.

Att låna pengar akut för att konsumera under jul- och nyårshelgen kan förstås vara frestande. Det behöver inte vara fel, givet att du vet att du kommer att få det bättre ställt när dessa helger har passerat. Vet du inte att du kommer att få mer pengar senare, kan det få tråkiga konsekvenser när lånet eller krediten ska betalas tillbaka.


Är du ute i god tid är den goda nyheten att det finns olika sätt att ta sig igenom jul och nyår utan att ta ett lån för att finansiera konsumtionen. Flera av dem kräver att du är ute i god tid så vänta inte med att läsa vad du kan göra för att få en tillräckligt anständig jul- och nyårsledighet.

Maten

Om du äter fläskkött så är julskinka eller helgskinka ofta väldigt billigt nu för tiden. Bli inte förvånad om du kan köpa flera kilo för mindre än en 100-lapp. Spana efter helgskinka redan långt före jul och köp billigt. Om hållbarheten inte är tillräcklig så som det ser ut nu, lägg i frysen och ta fram när det är dags att griljera.


Kyckling, fisk och nötkött går ofta att köpa på extrapris och här gäller samma sak, köp på extrapris i god tid före storhelgerna och lägg i frysen.


Gör vissa av dina inköp på ställen som har billig mat men med ett begränsat utbud. Ö o B, Dollarstore och andra liknande butiker har ofta en del matvaror. Kanske det inte alltid är från välkända producenter eller ekologiskt odlat men det är ofta ändå inte en lyx man kan unna sig om det är ont om pengar i kassan. Handla saker som har kort datum om det är extrapris bara på grund av det. Lägg i frysen eller gör bedömningen om det ens behövs. Väldigt mycket matsvinn idag baseras på att människor kasserar mat som har passerat bäst-före-datum, vilket i extremt många fall är helt onödigt. Särskilt om det handlar om torrvaror. Ett ställe att handla billig mat på är Matsmart som alltid har 20-90% rabatt på sina varor.


Rotfrukter är ofta förhållandevis billigt så att göra maträtter med rotfrukter som bas gör att matkassan räcker längre.

Färskvaror är det du får jaga extrapriser på i sista stund för vissa sådana kommer att prissänkas så sent som dagen före julafton.

Grönsaker och grädde är sådant som det ofta är extrapris på redan dagen före jul. När det gäller frukt och grönt gäller det att hålla sig till att köpa de billigaste alternativen. Kanske måste du skippa det där fatet med tropiska frukter såsom ananas, mango och annat. Köp istället olika citrusfrukter som det ofta är extrapris på strax före jul.


Bröd har stigit väldigt mycket i pris de senaste åren. Leta upp ett recept, köp billigt mjöl i storpack och baka själv. Särskilt om ni äter mycket bröd, kommer detta att märkas i kassan.


Leta på nätet och sociala medier om det finns någon frivilligorganisation som skänker bort mat. Många sådana organisationer har system för hur de delar ut matkassar eller bjuder på julmat. Det finns till och med de som organiserar fullgoda julbord med julklappsutdelning helt gratis.


Så fort julhelgen är över kommer det att vara extrapris på allt som kan betraktas som julmat. Då är det dags att tänka på årets fattigaste månad – januari. Visst kan det kännas tråkigt att bunkra julmat efter julen men du kan köpa väldigt mycket mat till extremt låga priser. Bara att bita ihop så att du får ekonomin att gå ihop även under januari.

Julpyntet

Om du inte har saker som du anser är tillräckliga för att skapa den stämning du vill ha är det dags att bege sig till närmaste second-hand eller loppmarknad. Ofta finns det massor av saker att köpa för en billig peng. Detta är för övrigt något som kan begränsas eftersom det går att ”slinka undan” även detta med att inte vilja konsumera eller att orken inte finns och så vidare.


Vill du ha en julgran med pynt till finns det ofta på second hand. Annars, gör ett inlägg i lämplig grupp på sociala medier så kan du få napp om du har tur.

Pruta på mindre snygga granar som kanske är lite platta på ena sidan eller har andra ”skönhetsfel”. En julgransförsäljare vill ofta bli av med alla sina granar och kan sälja de exemplar som ingen tycker är ”perfekt” till ett billigare pris. Testa att pruta och om det inte går, kom tillbaka en annan dag och försök igen.


Att pynta med pepparkakor behöver inte bli dyrt. Det är också en trevlig sak att göra tillsammans med någon (barn eller vuxna). Kanske är det något som du kan ge dina barn i en hemmagjord "upplevelse kalender".


En annorlunda julkalender till barnen kan vara att ge dem ”små upplevelser”. Så klart sådana som inte kostar särskilt mycket pengar. Det kan till exempel vara att bygga en koja tillsammans, att baka tillsammans, att spela ett spel, hjälpas åt att tvätta deras cykel eller andra saker som du kan fylla luckorna med. Det kan faktiskt bli mer uppskattat än en vanlig julkalender och det kostar nästan ingenting att göra själva kalendern. Skapa kvalitetstid och gemensamma minnen med barnen samtidigt som de får något som är bättre än en chokladbit eller en liten figur i en kalender.

Baka ditt julpynt

Hantera andras förväntningar

Att hantera släkt, vänner och barnens eventuella förväntningar kan vara en del av svårigheten när det handlar om att fira jul utan pengar på kontot. Förhoppningsvis har du ändå lite pengar som du kan göra något för men annars får det lov att gå ändå.

Bjud in till knytkalas (och få mat över)

Om du vill bjuda in gäster till någon av helgerna kan du föreslå ”knyt-kalas” där alla tar med sig något att äta och dricka. Vid ”knytkalas” delar man sedan på allt som alla tagit med sig och det brukar inte bara vara trevligt och omväxlande.


En vanlig erfarenhet från knytkalas är att man tar med mer mat än det kommer att gå åt så ofta blir det mat över (som du och din familj kan äta senare).

Knytkalas

Tips på billiga eller gratis julklappar

Till att börja med kan du testa med att vara öppen och ärlig med att ni inte kan eller vill ge julklappar till varandra. Här går det alltid att ”slinka undan” med att ni vill sluta konsumera på det sättet eller att ni helt enkelt inte vill trängas i julhandeln eller bidra till miljöpåverkan genom att köpa saker på nätet.

Ett billigt alternativ kan också vara att ge bort skott från blommor (sticklingar), något du bakat själv eller liknande. Svamp du plockat och torkat eller bär du plockat och frusit in.


Kan du sticka, virka eller knyppla av restgarner är det utmärkta och uppskattade julklappar. Det är till exempel ”inne” med miljövänliga disktrasor som man stickat själv.

Att ge bort saker man själv gör för någon är också ett gratis-alternativ. En fotmassage, en nackmassage nagelvård eller något annat du själv kan göra på den du ger bort presenten till. Det är bara fantasin som sätter gränser och detta brukar dessutom vara uppskattade presenter.

Stickling i julklapp

Barnfamilj utan pengar till jul

Att ge sina barn en minnesvärd jul är något som alla föräldrar i familjer som firar jul värdesätter högt. I dagens samhälle där barn jämför sig med sina kamrater när de kommer tillbaka från jullovet är det extra smärtsamt om man har väldigt lite ekonomiska resurser. Maten och pyntet brukar lösa sig men att berätta för barnen att de kanske inte får några julklappar alls eller att de kanske bara får någon enstaka är det som föräldrar tycker är allra värst.


Det finns frivilligorganisation som skänker bort nya oanvända leksaker och julklappar till barn. Var ute i god tid och googla var/vem som erbjuder detta. Det finns också grupper i sociala media som skänker bort saker som kanske kan fungera som julklappar till dina barn. Ett alternativ för att skaffa pengar snabbt till julklappar, kan vara att sälja saker du inte behöver. Gå ner i förrådet och leta fram saker som inte används och sälj dem medan du har gott om tid kvar före julen. Här finns fler tips på hur du skaffar snabba pengar i kassan utan att låna, spela eller investera.

Julens falukorv

Handen på hjärtat - är det du eller barnen som vill ha lammfiol, sylta, sill och julkorv?


Ett annat alternativ är att minska på matkostnaderna ännu mer, till fördel för att köpa några presenter till barnen. Man behöver faktiskt inte äta julmat hela helgen utan en måltid kan vara gott nog. Barn kan säkert uppskatta en lite ”upp-piffad” falukorv eller köttbullar lika mycket som massa olika sorters julmat. Känner barnen till att det inte finns så gott om pengar av någon anledning så brukar detta inte vara ett stort problem.

Är detta första julen ni ska fira med väldigt lite pengar på kontot, är det förstås en stor omställning. Men å andra sidan finns det säkert goda förklaringar till varför det är så. Om du vet att din ekonomiska ställning kommer att förstärkas kan ni alltid bestämma er för att göra något trevligt tillsammans när er privatekonomi blir bättre. Är det däremot svårt att se en lösning är det förmodligen dags att se till att göra allt du kan för att få bättre privatekonomi på lite sikt.

Ensam och fattig i jul

Är du ensam och fattig till julen kan du åtminstone koppla bort andras eventuella förväntningar. Är du frivilligt ensam i jul kan du njuta av att sitta hemma i mjukisdress och äta vad sjutton du själv vill. Det brukar alltid gå att hitta något bra på TV eller något att titta på i mobilen. Kanske läsa en bok eller göra precis vad du vill.


Den som riskerar att bli ofrivilligt ensam till julen kan antingen försöka hitta likasinnade att spendera lite tid med eller söka sig till någon organisation eller träffpunkt för att få sällskap. Exempel på organisationer som brukar organisera jul i gemenskap för fattiga, hemlösa eller bara ensamma personer är Stadsmissionen och Röda korset men det finns även många andra.


Sök på nätet så kanske du hittar något som kan passa dig. Ett annat sätt kan ju vara att faktiskt anmäla sig som volontär till ett sådant evenemang, då får du sällskap samtidigt som du gör en insats för andra människor. Sök sådana möjligheter genom Volontärbyrån.

Vi hoppas att alla som vill kan få sällskap i jul och om inte, försök att trivas i ditt egen sällskap och gör något trevligt för dig själv.


Det är ju ändå en pandemi som pågår där ute även julen 2021 så det är faktiskt inte särskilt lämpligt att träffa allt för mycket människor ändå om man inte har akut behov av sällskap.

Julgran Corona

Om artikeln "Lite pengar till jul och nyår"

Artikeln är skriven av våra frivilligarbetare Jonas och Mia som själva möter människor i utsatt situation genom sina volontärjobb hos frivilligorganisationen Stadsmissionen.


Genom sina insatser som volontärer har de har mött otroligt många människor som är ensamma eller väldigt ekonomiskt utsatta och vet hur smärtsamt det kan vara att inte ha pengar. Särskilt vid högtider som är förknippade med mat, dryck, sällskap och kanske också små julgåvor.


Copyright © All Rights Reserved kontanter.nu 2014