Har pandemin förstört din ekonomi?

Gör det du kan för att återhämta dig ekonomiskt

Coronapandemin slog till som en blixt från klar himmel i januari/februari 2020. Att den drabbat världsekonomin och många företags existens är det väldigt mycket skrivet om i media. Men alla enskilda individer som drabbats hårt ekonomiskt till följd av pandemin verkar nästan blivit bortglömda. Visst skrevs det en del i början, om personer som inte fick ersättning och sådant men alla de som drabbats av arbetslöshet, långvarit sjukdom och annat skrivs det nästan inte alls om längre.


Här tittar vi närmare på "hjälp till självhjälp" i pandemins fotspår. Kanske kan vi gjuta lite framtidstro i dem som känner att allt är hopplöst just nu.

Perspektiv på att "vara drabbad"

Så klart finns det olika perspektiv på att "vara drabbad" av Corona-pandemin. Det är förstås rimligt att tänka att de som drabbats av svår sjukdom, livslånga men och dödsfall har drabbats hårdast ur ett mänskligt perspektiv. Men de som förlorat alla ekonomiska förutsättningar som de kanske tidigare hade, är också enormt drabbade.


Det kan vara egenföretagare som sett sina livsverk gå upp i rök eller helt vanliga arbetare som förlorat jobbet. Även den som kanske inte fått kvarstående men av att ha blivit smittade av Covid-19 kan ha haft långa perioder av sjukdom eller på annat sätt behövt förlita sig på olika bidrag som gjort att det uppstått djupa ärr i deras hushållsekonomi.

Ekonomiskt drabbad av pandemin

Nu när vi snart är inne i december 2021, trodde väl många att pandemin var på väg att försvinna men nedstängningar runt om i Europa visar på att det är långt ifrån över. Så tyvärr måste de som hoppades på att kanske kunna se en ljusning i tunneln nu, förmodligen tänka om. För den som drabbats ekonomiskt av pandemin kan det vara ett hårt slag som är svårt att värja sig från.


Många investerare och rika människor som inte fått så mycket avkastning på sina miljoner, ser sig säkert också som drabbade av pandemin men det är inte dem den här artikeln riktar sig till.

Det kan för övrigt kännas oerhört provocerande när rika människor pratar om på vilka sätt de har drabbats ekonomiskt av pandemin. Javisst, allting är förvisso relativt men man måste väl ändå säga att de som förmodligen drabbas värst utifrån ett avgörande perspektiv, är de som redan var eller har blivit ekonomiskt utsatta "på riktigt".

Många förlorade jobbet under pandemin

Arbetslösheten sköt snabbt i höjden och de som redan var arbetslösa fick ännu svårare att få ett nytt jobb. Många företag varslade och sade upp personal, vilket innebar att när de väl började anställa så smått igen, var det många som stod på kö och hade återanställningsrätt.


Att förlora jobbet utan att ha ett nytt att gå till innebär en stor omställning och kan utgöra ett större eller mindre trauma. Många hamnar i ett chocktillstånd och så klart har omständigheterna under pandemin gjort det extra kämpigt för många att få ett nytt. Men det finns också många som sett möjligheten att göra det där som inte blivit av tidigare. Som att börja studera, ta körkort eller faktiskt att söka sig till en helt ny bransch.


Till exempel var det många som faktiskt valde att helt lämna restaurangbranschen när pandemin slog till. Samtidigt har vården skrikit efter personal och många av dem som hade en vårdutbildning i botten har återvänt för en längre eller kortare period. Pensionärer har kallats in för att jobba inom vården och det är vi väl alla tacksamma för.

Olikheter mellan branscher

Nu är det så klart för tidigt att säga vilka branscher som kommer att återhämta sig helt från pandemin. Men en sak är säker, vissa branscher kommer inte att bli sig lika igen.


Jobbade du inom en bransch som blev hårt drabbad och på grund av det förlorade jobbet, ja då har du antingen redan hittat ett nytt jobb eller så kämpar du fortfarande med att söka jobb. Det är hård konkurrens och många har varit försiktiga med att nyanställa under pandemin. Butiker inom detaljhandeln, restauranger, turistverksamhet, eventföretag, konferensanläggningar, idrott och kultur är några av de branscher som drabbats hårt av pandemin. Flera av dem har återhämtat sig lite medan andra aldrig kommer att bli som före pandemin.

Dags att tänka utanför boxen

Det är nu det gäller att försöka tänka lite strategiskt när det handlar om att söka nytt jobb. Fundera över vilka branscher som har haft oförändrad eller till och med ökad omsättning. Om man tänker efter lite snabbt kan man lite generellt konstatera att många som är verksamma inom näthandel för olika varor har ökat sin omsättning. Att bygga och renovera har också varit populärt under pandemin så byggvaruhus hör till undantagen när vi pratar om den detaljhandel som fått stå tillbaka. Det har till och med blivit brist på vissa byggvaror så vissa inom träbranschen har nog väldigt mycket ordrar nu och en lång tid framöver.


Lagerpersonal för de som säljer varor på nätet har fått jobba nästan hur mycket som helst och personal som jobbar på företag som distribuerar alla våra nätköp har heller inte varit sysslolösa.


Det handlar alltså om att fundera över hur den lokala marknaden där du bor har påverkats för skillnader rent geografiskt kan förekomma. Vilka har det gått bra för och vilka har det gått dåligt för? Kanske vet du också företag som gått oberörda genom pandemin för att deras verksamhet inte påverkats.


Det känns nästan överflödigt att nämna vård och omsorg som ett område som det finns och kommer att finnas jobb inom. Det är något som de flesta känner till ändå. Vilka varor har folk köpt mest på nätet? Kläder, böcker och apoteksvaror hör absolut dit men vi har också sett en enorm ökning av att handla mat på nätet för att sedan också få den hemkörd. Den som vågat sig iväg till livsmedelsaffären han kunnat iaktta personal som kör runt med stora "plock-vagnar" och fyller matkassar till dem som beställt hemkörning.


Extremt många har köpt sig en hund under pandemin. Hund-dagis var en av de branscher som drabbades väldigt hårt av pandemin när människor började jobba hemma och kunde ha sin hund där hos sig. Nu är det på många orter istället brist på dagisplatser för hundar eftersom så många fler har hund än tidigare.


Kort sagt, det gäller att vara lite kreativ och tänka strategist när man försöker hitta lösningar till jobb inom någon annan bransch än dem man jobbat inom tidigare.

Börjar dina pengar ta slut?

Tillhör du en av de lyckligt lottade som varken förlorat jobbet eller blivit arbetslös? Då har du förmodligen kunnat spara pengar under pandemin eftersom restriktionerna gjort att vi inte kunnat slösa pengar på onödiga saker, suttit hemma i våra mjukisdressar och ätit billigare än om vi käkade ute på lunchen med kollegor.


Om du istället förlorade jobbet och har tillbringat mycket tid hemma kan man faktiskt säga att även du lyckligtvis kanske kunnat leva billigare under pandemin. Ingen ifrågasätter att du inte köpt några nya kläder eller ätit nudlar i flera veckor. Inte heller varför du inte gjort något roligt (och kostsamt) under semestern.


Värst är det förstås för dem som redan före pandemin saknade marginaler och som sedan därtill drabbades ekonomiskt av Corona-pandemin. Kanske är pengarna slut sedan länge och barnen måste ha nya kläder. Det finns många saker du kan göra för att skaffa mer pengar snabbt utan att vare sig låna, spela eller investera i valuta.

Slut på pengar

Om du redan gjort allt du kan, återstår tyvärr inget annat än att vända dig till din kommun och söka försörjningsstöd. Många kan även få hjälp genom frivilligorganisationer som har verksamhet för att hjälpa ekonomiskt utsatt och andra som behöver tillfällig hjälp. Röda korset och Stadsmissionen är exempel på organisationer som finns på flera ställen i landet och som ofta har en hjälpverksamhet.


Att få slut på pengar utan att det räcker till det allra nödvändigaste, är en mycket svår situation som många mår väldigt dåligt av. Sök hjälp om du har drabbats av psykisk ohälsa på grund av ekonomiska problem, oavsett om det är på grund av pandemin eller annat.

Var försiktig med att låna

Om det är osäkert när dina inkomster kommer att öka igen ska du undvika att låna pengar för att täcka dina löpande kostnader för att leva och bo varje månad. Att ta lån utan säkerhet är något man bara bör göra om man verkligen måste även om syftet med lånet så klart spelar roll. Men att låna till räkningar eller lyxkonsumtion är ett stort risktagande.


Att ta studielån eller ta ett körkortslån för arbetslösa är däremot sådant du absolut kan göra. Börjar du studera måste du ju ha en försörjning och ofta är en del av sådan försörjning att ta studielån. Är du arbetslös eller ungdom och tror att ett körkort kommer att hjälpa dig att få ett jobb så finns det väldigt förmånliga körkortslån att ansöka om.


Om du vet att du kommer att få en stadigvarande inkomst väldigt snart, kan du sannolikt ta ett lån för att klara dig fram tills dina inkomster ökar igen men var försiktig och ta bara lån om du vet säkert att din lön kommer att öka snart. Försök att ta ett så billigt lån som möjligt och välj rätt lån med omsorg.


I vissa enstaka fall kan det vara motiverat att låna pengar till räkningar och andra löpande kostnader. Men om du inte är säker på att kunna betala tillbaka det lånet ska du absolut undvika att försätta dig i en sådan situation. Även om du vet att pengar ska komma på lite sikt, får du sällan uppskov med att börja betala på ditt nytagna lån.


Tiden går - är du förberedd för återgång?

Tiden går och även om ett slut på pandemin just i skrivandets stund känns väldigt avlägset, kan en återgång ändå ske snabbare än man tror. Har du då utnyttjat tiden optimalt? Använt den för att stärka din ställning på arbetsmarknaden när ekonomin i samhället väl sätter fart igen? Är du förberedd på att återgå till ett mer normalt samhälle igen eller känner du dig osäker på vad som ska hända härnäst?


Det är så klart lätt att förstå om en person som kanske drabbats både av sjukdom, förluster och arbetslöshet under pandemin har tappat fart och inte orkat eller kunnat ta alla chanser att förbereda sig för livet efter pandemin.


Om man nu ska se något positivt med att pandemin inte är över så är det att det inte är för sent att göra vad du kan för att rädda din privatekonomi. Det kan både handla om att skaffa mer pengar eller att hitta nytt jobb.

Om artikeln "har pandemin förstört din ekonomi"

Artikeln är ursprungligen skriven av Kristina Eriksson 2020 och reviderad av Kristina själv under november 2021.


Kristina är ekonom och har sedan många år engagerat sig för att stötta personer i ekonomisk utsatthet. Under senare år har hon jobbat med privatekonomisk rådgivning i sin profession men det har främst berört olika bankärenden. I den här artikeln behandlas snarare de mer praktiska problemen.


Författarens egna ord om artikeln: Det skrivs för lite om hur privatpersoner drabbats ekonomiskt av pandemin. Dessutom saknas det råd och tips för många som helt plötsligt förlorat jobbet eller fått slut på sina sparpengar.


Mer information om Kristina Eriksson och hennes engagemang i webbplatsen.

Copyright © All Rights Reserved kontanter.nu 2014